资料详情(莲山课件)

莲山课件  > 试题 > 中学英语 > 高三下册 > 模拟试题

当前展示: /
继续阅读

点击下载高清阅读全文,WORD格式文档可编辑

收藏
立即下载
有任何问题请联系莲山客服QQ/微信号:55525090

资料简介

重庆市第八中学 2020-2021 学年高三(下)新高考“二诊”模拟英语试题注意事项:1. 答卷前,考生务必将自己的姓名、考生号、考场号、座位号填写在答题卡上。2. 回答选择题时,选出每小题答案后,用铅笔把答题卡上对应题目的答案标号涂黑。如需改动,用橡皮檫干净后,再选涂其他答案标号。回答非选择题时,将答案写在打题卡上,写在试卷上无效。3. 考试结束后,将本试卷和答题卡一并交回。第一部分 听力(共两节,满分 30 分)做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。第一节(共 5 小题;每小题 1.5 分,满分 7.5 分)听下面 5 段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的 A、B、C 三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有 10 秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。例:How much is the shirt?A. £19.15. B. £9.18. C. £9.15.答案是 C。1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】Who knows the Johnsons' address?A. Tom. B. The man. C. The woman.【答案】A【解析】【原文】W: I want to ask the Johnsons to come to the party. Do you know their address?M: No. But I'd like them to come. I think Tom can give you their address.W: OK, thanks.2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What is the conversation mainly about?A. A new way of working. B. Family relationships. C. Environmental protection.【答案】A【解析】【原文】W: Working at home is a great way for people with kids to balance jobs and families.M: Yes. In fact, more and more positions at my company are going to be like that. We have a lot of working parents.W: Right, and it is good for the environment.3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What will the man do?A. Hold his wedding outside. B. Cancel his wedding. C. Hold his wedding inside.【答案】C【解析】【原文】W: You are right about the weather today. Rain started at midnight, continuing through the day.M: I wished the wedding could be outside in the sun. What a pity!4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】What does the woman think of the trip?A. Exciting. B. Not interesting. C. Challenging.【答案】B【解析】【原文】M: Are you looking forward to your trip to Hawaii?W: Not really. If I had my way, I’d stay and get some sleep, but everyone else in my family wants to go.M: Oh, I’m sure you won’t regret it when you get there.5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】When will Mr. Addison return?A. On Monday afternoon.B. On Thursday night.C. On Friday morning.【答案】B【解析】【原文】W: Good morning.M: Good morning. I’m here to see Mr. Addison.W: Mr. Addison went to Washington on Monday afternoon for an exhibition, and won’t be back until Thursday night. If you like, you can come again on Friday morning.第二节(共 15 小题:每小题 1.5 分,满分 22.5 分)听下面 5 段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的 A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题 5 秒钟;听完后,各小题将给出 5 秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】6. How did Christopher eat on the wedding in India?A. By using a spoon and a fork. B. By using chopsticks. C. By using his hands.7. What did Christopher think of the food?A. Terrible. B. Just so-so. C. Delicious.【答案】6. C 7. C【解析】【原文】W: Christopher, I heard you went to a wedding in India last week. How was it?M: It was quite different from the weddings I had been to in the US. After the wedding, the food was displayed in a buffet style. And after I got my food, I found there was no spoon or fork.W: What about chopsticks?M: There were no chopsticks, either. When I looked around, I found the others eating using their hands. So I followed their example.W: I heard people in that country eat that way. So how did you like the food?M: Well, I didn’t get my hopes high before eating it. But I just couldn’t stop eating after I tried some. I finished all the food I had got.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】8. Why is the woman worried?A. She can't find her way to the bookstore.B. She fails in the chemistry test again.C She hasn’t bought the chemistry book.9. How many chapters are the speakers required to read?A. Two. B. Six. C. Seven.10. What can we learn from the man?A. He doesn't like Professor Jenkins.B. He is very weak in chemistry.C. He doesn’t feel that worried.11. What will the woman probably do next?A. Watch a TV program.B. Go back to the bookstore.C. Turn to Professor Jenkins for help.【答案】8. C 9. A 10. C 11. B【解析】【原文】W: Have you checked the bookstore again to see if the chemistry textbook has arrived.M: Yes, I went there earlier this morning, and it still wasn’t in.W: But Professor Jenkins asked us to buy it right away and read the first two chapters.M: I wouldn’t worry about it. Someone will let him know that the book isn’t available yet.W: I still wish the book would arrive, though. If the book doesn’t get there soon, we’ll have six or seven chapters to read at once!M: Relax! The first few chapters should be easy to read. They’ll just be a review of basic chemistry concepts that we’ve already studied a hundred times.W: Maybe they’ll be a review for you, but not for me! I think I’m going to head back to the bookstore and see if the book has come in since you checked.M: Then I’m going to relax a little in front of the television set.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】12. When were the wooden houses built?A. In the 13th century. B. In the 10th century. C. In the 17th century.13. Where did the man have lunch?A. On a hill. B. By a river. C. In a garden.14. How was the weather during the man’s trip?A. Sunny. B. Rainy. C. Windy.【答案】12. A 13. A 14. B【解析】【原文】W: Hi, Jim. How was your trip to Ashford?M: Great! There is a really old beautiful tower there. It was built in the 10th century, and it was repaired in the 17th century. We also saw some old wooden houses that were built there in the 13th century.W: Was it expensive to visit the tower?M: It's seven pounds usually. But it was five pounds for us because there were more than eight people in our group.W: That's good. What about lunch?M: There was a hill outside the village, so we climbed up and had it there. We could see the river from the top. Then later we went for a walk in a small beautiful garden.W: What about the weather?M: Well, we had umbrellas, so we kept dry. It's a shame it wasn't sunny.W: Oh, no. it's windy here.听下面一段较长对话,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】15. How does the woman feel about her job?A. Satisfied. B. Unhappy. C. Excited.16. What does the man do for a living?A. He is a doctor. B. He works as a lawyer. C. He owns his business.17. When will the woman take some time off?A. In the spring. B. In the summer. C. In the winter.【答案】15. B 16. C 17. C【解析】【原文】M: Long time no see. You must be busy lately. I heard you were changing jobs.W: I was going to leave my job, but they promoted me instead. At first I was excited, but now I think I made the wrong decision.M: Why is that?W: Since my pay raise, they have been making me work longer hours.M: That’s why I work for myself. I set my own schedule, and I don’t answer to anyone. You can always come work for me selling cars.W: I should have become a doctor like my father. They are much more respected than lawyers.M: Well, I respect you. You know what? You should plan a trip for the summer. It will give you a chance to relax.W: I would love to, but I am saving up all my vacation time for Christmas.听下面一段独白,回答以下小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】18. How long will the man probably stay in China?A. Half a year. B. At least one year. C. Less than one year.19. What is very difficult for the man to learn Chinese?A. Knowing the four tones.B. Writing the Chinese characters.C. Getting interested in the language.20. Why does the woman suggest the language-exchange program?A. The man has long been interested in it.B. She wants to make friends with the man.C. They can help each other in language learning.【答案】18. B 19. A 20. C【解析】【原文】W: Eric, how long will you be in China?M: I don’t know. Well, my contract here is for one year, and I don’t know what I should do after that. Maybe going around for a while.W: Well, have you ever thought about learning some Chinese?M: Actually, I am learning that now. But it’s too hard for me. The four tones really drive me mad.W: Don’t worry. All things are difficult before they are easy.M: You hit the nail right on the head.W: Well, are you interested in the language-exchange program?M: What is it?W: I teach you Chinese, and in exchange you teach me English.M: Awesome. I’ve been giving this a lot of thought. When can we do this?W: How about this Sunday?M: OK. Cool.W: Good. I’ll give you a call tonight and let you know the details.M: No problem.W: Bye.第二部分 阅读(共两节,满分 50 分)第一节 (共 15 小题;每小题 2.5 分,满分 37.5 分)阅读下列短文,从每题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出最佳选项。AThings to Do in London This WeekendNow, some of the most cherished London venues have opened their doors again. Take a look at our lists of exactly what is opening up in London. Columbia Road Flower MarketThe Columbia Road Flower Market is reopening this weekend, but it will be quite different. Stands will be spread out. Nearby roads will be closed and there will be a limit on the number of people who can enter the market. The statement is also calling on locals to support the market but advises people not to visit frequently in order to avoid overcrowding.Lambeth Country ShowThe festival of countryside won' t be held in its usual home of Brock well Park this year. However, it is being taken online instead. All your favourite aspects of the fair will be part of the virtual edition this weekend, including the highly popular Vegetable Sculpture Competition and other usual lower show competitions, local-themed talks, craft market and virtual music performances. Walthamstow Garden PartyThe free two-day festival in E17 is going online this year. Over the weekend you can tune in to music and take part in online workshops from crafting to Tai Chi. Don't miss the highlight of the weekend: East London Radio' s first-ever live show taking place across the weekend with behind-the-scenes chats with local artists, live music from St Mary's Church and much more. Brixton CourtyardA new beer garden is opening in Brixton with D sets, wine tastings and more in a safe environment. South London music venue Brixton Jamm has improved its outdoor space with spaced-out booths and picnic benches.21. What measure will be taken in Columbia Road Flower Market?A. Canceling the standsB. Forbidding travelers to visit.C. Limiting the customer number.D. Checking the temperature of travelers.22. What are Lambeth Country Show and the festival in E17 in common?A. Both are held online. B. Both last for two days.C. Both include competitions. D. Both present virtual music.23. Which of the following will you recommend if someone wants to have a drink?A. Columbia Road Flower Market. B. Lambeth Country Show.C. Walthamstow Garden Party D. Brixton Courtyard.【答案】21. C 22. A 23. D【解析】【分析】本文是应用文,介绍伦敦一些重新开放的场所。【21 题详解】细节理解题。根据文中第二自然段中“Nearby roads will be closed and there will be a limit on the number of people who can enter the market.”(附近的道路将被封闭,进入市场的人数也将受到限制。)可知 Columbia Road Flower Market 重新开放后会限制客流量。故选 C 项。【22 题详解】细节理解题。根据文中第三自然段中“The festival of countryside won' t be held in its usual home of Brock well Park this year. However, it is being taken online instead.”(今年的乡村音乐节不会在布洛克威尔公园举行。然而,它被放到了网上。)和第四自然段中“The free two-day festival in E17 is going online this year.”(今年,E17 两天免费的音乐节将在网上直播。)可知 Lambeth Country Show 和 the festival in E17 都将转到网络上。故选 A 项。【23 题详解】细节理解题。根据文中第五自然段中“A new beer garden is opening in Brixton with D sets, wine tastings and more in a safe environment.”(一个新的啤酒花园在布里克斯顿开放,你可以在这个安全的环境里品尝葡萄酒和做一些其它事情。)可知在 Brixton Courtyard 可以品尝葡萄酒,如果有人想喝一杯,你会推荐 Brixton Courtyard。故选 D 项。BA thief who dropped a winning lottery ticket at the scene of his crime has been given a lesson in honesty. His victim, who picked up the ticket and then claimed the $25,000 prize, managed to trace him, and handed over the cash. The robbery happened when maths professor Vinicio Sabbatucci, 58, was changing a tire on an Italian motorway. Another motorist, who stopped “to help”, stole a suitcase from his car and drove off. The professor found the dropped ticket and put it in his pocket before driving home to Ascoli in eastern Italy.Next day, he saw the lottery results on TV and, taking out the ticket, realized it was a winner. He claimed the 60 million lire(里拉) prize. Then he began a battle with his conscience. Finally, he decided he could not keep the money despite having been robbed. He advertised in newspapers and on the radio, saying, “I’m trying to find the man who robbed me. I have 60 million lire for him—a lottery win. Please meet me.Anonymity(匿名) guaranteed.”Professor Sabbatucci received hundreds of calls from people hoping to trick him into handing them the cash. But there was one voice he recognized and he arranged to meet the man in a park. The robber, a 35-year-old unemployed father of two, gave back the suitcase and burst into tears. He could not believe what was happening. “Why didn’t you keep the money?” he asked. The professor replied, “I couldn’t because it’s not mine.” Then he walked off, spurning the thief’s offer of a reward.24. The underlined sentence “Then he began a battle with his conscience.” in Paragraph 2 implies all of the following except that ________.A. he knew what he should do as soon as he saw the lottery resultsB. he hesitated about keeping the money for sometimeC. he thought for a moment of avenging himself on the robberD. he came to realize that honesty is more important than money25. Hundreds of people phoned Professor Sabbatucci because they ________.A. wanted to make fun of him B. hoped to get the moneyC. knew who the robber was D. lost the lottery ticket26. How did the robber feel when the victim wanted to find him?A. Excited. B. Frightened.C. Ashamed. D. Incredible.27. The underlined word “spurning” in the last sentence can be replaced by ________.A. accepting B. claimingC. rejecting D. cancelling【答案】24. A 25. B 26. D 27. C【解析】【分析】这是一篇记叙文。文章讲述了一位被抢劫的教授意外地捡到了抢劫犯丢失的彩票。随后,教授发现该彩票为中奖彩票,教授最终通过媒体找到了这位抢劫犯,并归还了用彩票兑换的奖金。【24 题详解】推理判断题。根据下一句“Finally, he decided he could not keep the money despite having been robbed.(最后,他决定尽管自己被抢了,这笔钱也不能留下)”可知,教授在彩票中奖后,内心很矛盾,但最终还是决定返还这笔钱。由此推断出,教授看到彩票结果犹豫了很久才做出的决定。A 项 he knew what he should do as soon as he saw the lottery results(他一看到彩票结果就知道该怎么办)不符合推测。故选 A 项。【25 题详解】细节理解题。由最后一段第一句“Professor Sabbatucci received hundreds of calls from people hoping to trick him into handing them the cash.(Sabbatucci 教授接到了数百个电话,人们都想骗他把钱交给他们)”可知,数百人给教授打电话是想要得到这笔钱。故选 B 项。【26 题详解】推理判断题。由最后一段中的“He could not believe what was happening.(他难以相信发生了什么)”可知,得知受害者想要找到他时,那位抢劫犯对所发生的事难以置信。故选 D 项。【27 题详解】词句猜测题。根据所猜词上一句“The professor replied, “I couldn’t because it’s not mine.”(教授回复道,我不能这样做,因为这不是我的)”可知,教授拒绝了抢劫犯给予的酬金,因为这不是他的钱。故所猜词 spurning 的意思为“拒绝”。故选 C。CChina successfully sent the 52nd and 53rd satellites of its domestically developed BeiDou Navigation Satellite System (BDS)—the last two medium Earth orbit (MEO) satellites for the BDS-3 constellation (星座)—into space on Monday, marking the completion of the global navigation system’s core constellation deployment (部署) and this year’s BDS satellite launch campaign.Launched from Xichang Satellite Launch Center, Sichuan Province, on board a Long March-3B carrier rocket with an Expedition-1 upper stage, the two satellites were injected into planned orbits after more than three hours’ flight.Since the first BDS-3 satellite was launched on November 5, 2017, China has conducted 18 BDS satellite launch missions, successfully sending 30 into their planned orbit, setting a national record for highest mission frequency and success rate.In-orbit tests will be carried out before the two MEO satellites are commissioned (正式委托). By then the core constellation for the Chinese global navigation satellite system will be successfully completed.Wang Ping, chief designer of the BDS-3 system, said that the hybrid constellation design, in which three groups of satellites—the Inclined Geo Synchronous Orbit (IGSO), MEO and geosynchronous Earth orbit (GEO)—work in concert in different orbits, was an exclusive BDS innovation and a world first. “Existing global navigation satellite systems, such as the US GPS and Russia’s GLONASS, only have a MEO satellite constellation,” said Wang.The MEO satellites, in orbit 20,000 kilometers above Earth, are a special type of satellite providing global service, while the IGSO and GEO satellites, in an orbit 360,000 kilometers above Earth, mainly enhance regional service quality, according to Wang. That explained why completion of the MEO constellation was significant, marking the completion of the core network for BDS-3, meaning a stable BDS-3 global coverage without weak points has been carried out.Feedback shows that the BDS service quality was already comparable to GPS since the end of 2018 and after completing BDS-3, “We will be as good as any GNSS.” Wang said.28. How many BDS satellites were sent into their planned orbit successfully?A. 3. B. 18. C. 30. D. 36.29. What’s the advantage of BDS compared with GPS and GLONASS?A. The diverse functions.B. The excellent service quality.C. The lower cost of designing it.D. The ability to work in different orbits.30 Why are the MEO satellites important?A. They enhance regional service quality.B. They can be put into use immediately.C. They can enter farther orbits.D. They can serve the world.31. What may be the best title for the text?A. China Becomes the First Country to Launch a MEO SatelliteB. The Core Constellation of BDS-3 Completes DeploymentC. The BDS-3 System Has Benefited Many CountriesD. Exploring Space Is Very Important to the World【答案】28. C 29. D 30. D 31. B【解析】【分析】本文是说明文。文章讲述中国成功发射自主研发的第 52 和 53 颗北斗导航卫星,完成全球导航系统的核心部署,并对北斗导航系统进行了介绍。【28 题详解】细节理解题。根据第三自然段中“Since the first BDS-3 satellite was launched on November 5, 2017, China has conducted 18 BDS satellite launch missions, successfully sending 30 into their planned orbit”( 自 2017 年 11 月 5 日发射第一颗北斗三号卫星以来,中国已成功执行 18 次北斗卫星发射任务,将 30 颗卫星送入计划轨道)可知已经有 30 颗北斗卫星被送入计划轨道。故选 C。【29 题详解】细节理解题。根据第三自然段中“…the hybrid constellation design, in which three groups of satellites—the Inclined Geo Synchronous Orbit (IGSO), MEO and geosynchronous Earth orbit (GEO)—work in concert in different orbits, was an exclusive BDS innovation…”(将倾斜地球同步轨道(IGSO)、中轨卫星(MEO)和地球同步轨道(Geo)三组卫星在不同轨道协同工作的混合星设计,是北斗系统的独家创新)和“Existing global navigation satellite systems, such as the US GPS and Russia’s GLONASS, only have a MEO satellite constellation,”( 现有的全球卫星导航系统,如美国的 GPS 和俄罗斯的 GLONASS,只有中轨卫星。)可知只有北斗拥有不同轨道协同工作能力。故选 D。【30 题详解】细节理解题。根据第六自然段中“The MEO satellites, in orbit 20,000 kilometers above Earth, are a special type of satellite providing global service, while the IGSO and GEO satellites, in an orbit 360,000 kilometers above Earth, mainly enhance regional service quality, according to Wang. That explained why completion of the MEO constellation was significant.”( 据王介绍,在地球上空 2 万公里轨道上运行的 MEO 卫星是提供全球服务的特殊卫星类型,而在地球上空 36 万公里轨道上运行的 IGSO 和 GEO 卫星主要提高区域服务质量。这就解释了中 MEO 星座的完成为何意义重大)可知 MEO 卫星提供全球服务, 意义重大。故选 D。【31 题详解】主旨大意题。根据第一段“China successfully sent the 52nd and 53rd satellites of its domestically developed BeiDou Navigation Satellite System (BDS)—the last two medium Earth orbit (MEO) satellites for the BDS-3 constellation (星座)—into space on Monday, marking the completion of the global navigation system’s core constellation deployment (部署) and this year’s BDS satellite launch campaign.”中国于本周一成功地将其国内研制的北斗导航卫星系统(BDS)的第 52 颗和第 53 颗卫星(BDS-3 星的最后两颗中轨卫星)送入太空,标志着全球导航系统的核心星座部署和今年的北斗导航卫星的完成启动活动。所以短文的最佳标题为“BDS-3的核心星座完成部署”。故选 B。DSelf-driving cars are just around the corner. Such vehicles will make getting from one place to another safer and less stressful. They also could cut down on traffic, reduce pollution and limit accidents. But how should driverless cars handle emergencies (突发情况)? People disagree on the answer. And that might put the brakes on this technology, a new study concludes.To understand the challenge, imagine a car that suddenly meets some pedestrians in the road. Even with braking, it’s too late to avoid a crash. So the car’s artificial intelligence must decide whether to swerve (急转弯 ). To save the pedestrians, should the car swerve off the road or swerve into oncoming traffic? What if such options would likely kill the car’s passengers?Researchers used online surveys to study people’s attitudes about such situations with driverless cars. Survey participants mostly agreed that driverless cars should be designed to protect the most people. That included swerving into walls (or otherwise sacrificing their passengers) to save a larger number of pedestrians. But there is a hitch (困境). Those same surveyed people want to ride in cars that protect passengers at all costs—even if the pedestrians would now end up dying. Jean Bonnefon is a psychologist at the Toulouse School of Economics in France. He and his colleagues reported their findings in Science.“Autonomous cars can completely change transportation”, says study coauthor Iyad Rahwan. But, he adds, this new technology creates a moral dilemma (道德两难) that could slow its acceptance.Makers of driverless cars are in a tough spot, Bonnefon’s group warns. Most buyers would want their car to be programmed to protect them in preference to other people. However, regulations might one day instruct that cars must act for the greater good. That would mean saving the most people. But the scientists think rules like this could drive away buyers. If so, all the potential benefits of driverless cars would be lost.Compromises might be possible, Kurt Gray says. He is a psychologist at the University of North Carolina. He thinks that even if all driverless cars are programmed to protect their passengers in emergencies, traffic accidents will decrease. Those vehicles might be dangerous to pedestrians on rare occasions. But they “won’t speed, won’t drive drunk and won’t text while driving, which would be a win for society.”32. The underlined word “challenge” in paragraph 2 refers to____________.A. people’s negative attitudes towards self-driving carsB. how self-driving cars reduce traffic accidentsC. the technical problems that self-driving cars haveD. how self-driving cars handle emergencies33. According to the text, online surveys show that_____________.A. self-driving cars’ artificial intelligence needs improvementB. the busy traffic may be a problem for self-driving carsC. people are in a moral dilemma about driverless carsD. self-driving cars should be designed to protect drivers34. What can we learn from the fifth paragraph?A. Regulations are in favour of drivers.B. Most people dislike self-driving cars now.C Self-driving car makers are in a difficult situation.D. The potential benefits of driverless cars are ignored.35. What is Kurt Gray’s attitude toward self-driving cars?A. Favorable. B. Doubtful.C. Critical. D. Disapproving.【答案】32. D 33. C 34. C 35. A【解析】【分析】本文是一篇议论文。这篇文章主要讲了在遇到紧急情况时,对于无人驾驶汽车是先保护行人还是先保护乘客的问题,道德的难题可能会限制无人驾驶汽车的吸引力。【32 题详解】词义猜测题。由第一段“But how should driverless cars handle emergencies? People disagree on the answer.(但是无人驾驶汽车应该如何处理紧急情况呢?人们对此有不同意见)”及划线词后的“imagine a car that suddenly meets some pedestrians in the road.(想象一辆汽车突然在路上遇到一些行人)”可推知,“challenge”指的是无人驾驶汽车如何处理紧急事件。故选 D。【33 题详解】细节理解题。由第三段“Survey participants mostly agreed that driverless cars should be designed to protect the most people. That included swerving into walls (or otherwise sacrificing their passengers) to save a larger number of pedestrians. But there is a hitch (困境). Those same surveyed people want to ride in cars that protect passengers at all costs — even if the pedestrians would now end up dying.(调查参与者大多同意无人驾驶汽车的设计应该保护大多数人。这包括为了拯救更多的行人而撞向墙壁(或者牺牲乘客)。但有一个问题。同样是这些被调查者,他们希望乘坐不惜一切代价保护乘客的汽车,即使行人会因此丧命)”可知,网上调查表明人们关心在遇到紧急情况时,对于无人驾驶汽车是先保护行人还是先保护乘客的问题上陷入了道德困境。故选 C。【34 题详解】细节理解题。由第五段“Makers of driverless cars are in a tough spot, Bonnefon’s group warns.(Bonnefon 的团队警告称,无人驾驶汽车制造商处境艰难)”可知,无人驾驶汽车的制造者处于艰难的处境。故选 C。【35 题详解】推理判断题。根据文章最后一段“Those vehicles might be dangerous to pedestrians on rare occasions. But they “won’t speed, won’t drive drunk and won’t text while driving, which would be a win for society.(这些车辆在极少数情况下可能会对行人造成危险。但他们不会超速,不会酒后驾车,也不会边开车边发短信,这对社会来说是一种胜利)”可推知,作者对无人驾驶的汽车的态度是支持和赞成的。故选 A。第二节 (共 5 小题;每小题 2.5 分,满分 12.5 分)根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项.选项中有两项为多余选项.Many people often find themselves waking up in the middle of the night, unusually awake and excited. ___36___ . That's really frustrating. However, there is no need to worry. Here are some effective ways to help you fall asleep again.Remain in bed. For you to fall asleep, your heart rate needs to slow down. When you get up, your heart rate goes up. So, avoid going to the bathroom during the night if you can. Do not eat too little or too much for dinner. Do not drink and fill your bladder (膀胱)before bed. ___37___ . It may make you fall asleep faster, but it may also disruptyour sleep later in the night.Stay in the dark. When you cannot sleep, LED lights on printers and cable boxes may be the reason. The same is true for light streaming in through cracks in curtains. ___38___. You should cover lights with tape and wear a sleep mask. A popular choice has deep eye cups so your eyes can open and shut while you wear them.Quiet your mind. Try ways to relax, such as deep breathing, meditation, and mindfulness exercises. ___39___ . The point is to keep your brain busy with something that is not demanding and is relaxing.___40___ . If your wake-up time is 6:30 a.m. and your clock reads 3:00 a.m., do not think Oh no! I have only three hours left! Instead, say to yourself Oh great! I have three more hours to sleep!You have a problem if you wake three times a week for more than three months. It may affect your quality of life. You need to find a sleep expert who can help identify the cause and fix it.A. Think in a positive way.B. Maintain a calm attitude.C. They may keep you awake.D. Most importantly, avoid alcohol in the evening.E. You can do simple math problems in your head.F. Getting up to do some mild exercise is also helpful.G. Tossing and turning in bed, they are unable to fall asleep.【答案】36. G 37. D 38. C 39. E 40. A【解析】【分析】本文是一篇说明文,介绍了一些帮助你在夜里醒来后再次入睡的有效方法。【36 题详解】空前说许多人常常发现自己半夜醒来,异常清醒和兴奋,此处承接上文,讲的是他们醒来后就再难以入睡的情况,故 G 项(他们在床上辗转反侧,睡不着觉)符合语境。【37 题详解】空前说睡前不要喝东西充盈膀胱,空后又说它可能会让你睡得更快,但也可能扰乱你的睡眠,因此此处是说睡前尤其不要喝酒,故 D 项(最重要的是,晚上不要喝酒)符合语境。【38 题详解】空前说当你无法入睡时,打印机和电缆盒上的 LED 灯可能是原因,从窗帘的缝隙射入的光线也同样如此,此处总结上文,讲的是打印机和电缆盒上的 LED 灯以及从窗帘的缝隙射入的光线可能会让你睡不着觉,故 C 项(它们可能会让你保持清醒)符合语境。【39 题详解】空前说尝试放松的方法,比如深呼吸、冥想和正念练习,此处承接这一话题,介绍的是另一种让大脑平静下来的方法,故 E 项(你可以在脑子里做简单的数学题)符合语境。【40 题详解】空后说如果你早上 6 点半起床,凌晨 3 点的时候你醒了,不要想我只能睡三个小时了,相反,要这样想——我还能睡三个小时呢,这个例子说明要以积极的方式思考,故 A 项(以积极的方式思考)符合语境。【点睛】在七选五的解题过程中,选项中出现的代词与上文中出现的某一(些)名词的指代关系往往是重要线索,例如本篇第 3 题,根据空前的“When you cannot sleep, LED lights on printers and cable boxes may be the reason. The same is true for light streaming in through cracks in curtains.”可知,当你无法入睡时,打印机和电缆盒上的 LED 灯可能是原因,从窗帘的缝隙射入的光线也同样如此,空处总结上文,讲的是打印机和电缆盒上的 LED 灯以及从窗帘的缝隙射入的光线可能会让你睡不着觉,C 项中的 They 指代的就是前面提到的打印机和电缆盒上的LED 灯以及从窗帘的缝隙射入的光线,故 C 项(它们可能会让你保持清醒)符合语境。第三部分 语言运用(共两节,满分 30 分)第一节 (共 15 小题;每小题 1 分,满分 15 分)阅读下面短文,从短文后各题所给的 A、B、C 和 D 四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项,并在答题纸上将该项涂黑。Trackers on IceJust because a scientist puts a GPS tracking collar on a wild polar bear does not mean the animal will willingly keep it on. ___41___, these huge collars are purposefully loose so that if one becomes annoying, a bear can ___42___it. But scientists have now found a way to use signals from the discarded(丢弃的)devices.“These dropped collars___43___would have been considered garbage data,” says Natasha Klappstein, a polar bear researcher at the University of Alberta. She and her colleagues instead used___44___from such collars, left on sea ice in Canada's Hudson Bay, to track the ice itself. For their study, published in June in The Cryosphere, the researchers ___45___twenty collars that sent movement data consistent(与······ 一致的)with ice drift rather than polar bear ___46___between 2005 and 2015. The resulting records of how melting ice typically drifts in Hudson Bay are unique; there are no easily ___47___on-the-ground sensors, and satellite observations often cannot ___48___capture the motion of small ice sheets.The team compared the discarded collars' movements with widely used ice-drift modeling data from the U.S. National Snow and Ice Data Center (NSIDC). Collar data indicated that the NSIDC model underestimates the speed at which ice moves around in Hudson Bay--as well as the overall ___49___of drift. Over the course of several months the model could drift away from an ice sheet's location by a few hundred kilometers, the researchers say.This means the bears may be working harder, when moving against the direction of the ice, than scientists had ____50____ .“Since we're underestimating the speed of drift, we're likely underestimating the energetic effort of polar bears," says Natasha Klappstein. The research reveals____51____insight (洞悉) into how highly mobile ice moves. As melting increases in coming years, such ice will likely become more ____52____farther north, in the central Arctic. Scientists had known NSIDC data could underestimate drift speeds, but “any time we can find a data ____53____,it is a good thing.”Plus,such data could improve predictions about how oil spills or other pollutants may spread in seas ____54____ with drifting ice, says Walt Meier, a senior NSIDC research scientist,who was not involved in the study. The findings may even ____55____future NSIDC models. “It's a really nice data set,” Meier says."And certainly one we’ll take consideration.41. A. In fact B. In a way C. In addition D. In the end42. A. destroy B. remove C. resist D. reject43. A. particularly B. relevantly C. intentionally D. potentially44. A. estimates B. subjects C. measurements D. patents45. A. displayed B. identified C. justified D. preserved46. A. behavior B. habitat C. manner D. motion47. A. flexible B. favorable C. accessible D. changeable48. A. internally B. accurately C. securely D. independently49. A. extent B. damage C. trend D. limit50. A. agreed B. promised C. proved D. assumed51. A. immediate B. superior C. entire D. timely52. A. evident B. unique C. common D. realistic53. A. gap B. scan C. boom D. fit54. A. replaced B. littered C. packed D. matched55. A. reverse B. resemble C. influence D. motivate【答案】41. A 42. B 43. D 44. C 45. B 46. D 47. C 48. B 49. A 50. D 51. D 52. C 53. A 54. B 55. C【解析】【分析】本文是一篇说明文。介绍了科学家通过被丢弃的项圈获得数据来研究北极冰的移动。【41 题详解】考查介词短语辨析。句意:事实上,这些巨大的项圈是故意松开的,如果一个项圈让熊觉得讨厌,熊可能会把它取下来。A. In fact 事实上;B. In a way 某种程度上;C. In addition 另外;D. In the end 最后。根据上下文可知,科学家将 GPS 跟踪项圈放在野生北极熊身上,并不意味着北极熊会愿意继续使用它。后文表示实际情况,项圈是故意松开的,可以被北极熊摘下的。故选 A 项。【42 题详解】考查动词词义辨析。句意:事实上,这些巨大的项圈是故意松开的,这样如果一个项圈让熊觉得讨厌,熊可能会把它取下来。A. destroy 摧毁;B. remove 移掉,脱下,摘下;C. resist 抵抗,抵制;D. reject 拒绝。此处表示北极熊不愿带项圈时,项圈是可以被北极熊摘下的。故选B 项。【43 题详解】考查副词词义辨析。句意:“这些掉下来的项圈很有可能被认为是垃圾数据,”阿尔伯塔大学的北极熊研究人员娜塔莎 · 克拉普斯坦说。A. particularly 尤其;B. relevantly 相关地;C. intentionally 有意地;D. potentially 有可能地。根据上文语境,由于项圈可以被松开,因此,这部分掉下来的项圈很有可能被认为是垃圾数据。故选 D 项。【44 题详解】考查名词词义辨析。句意:相反,她和她的同事利用遗留在加拿大哈德逊湾的冰块上留下的项圈上的测量数据来追踪冰块本身。A. estimates 估计;B. subjects 主题;C. measurements 测量数据;D. patents 专利。与上文 garbage data呼应,根据本句中“from such collars”可知,在项圈上的应该是测量数据。故选 C 项。【45 题详解】考查动词词义辨析。句意:在六月份发表在《冰冻圈》上的研究中,研究人员鉴定了 20 个项圈,它们在 2005 年到 2015 年之间发送的运动数据与冰层漂移而不是与北极熊的运动一致。A. displayed 展示;B. identified 识别,鉴定;C. justified 证明合法;D. preserved 保护。此处是出于研究目的,从四个选项来看只有 identified 最符合搭配。故选 B 项。【46 题详解】考查名词词义辨析。句意:在六月份发表在《冰冻圈》上的研究中,研究人员鉴定了 20个项圈,它们在 2005 年到 2015 年之间发送的运动数据与冰层漂移而不是与北极熊的运动一致。A. behavior 行为;B. habitat 栖息地;C. manner 方式、礼仪;D. motion 运动。本题为单词复现题。第 8 空所在的句子“and satellite observations often cannot accurately capture the motion of small ice sheets”中出现了 motion。故选 D 项。【47 题详解】考查形容词词义辨析。句意:关于融化的冰如何在哈德逊湾典型漂移的结果记录是独特的:地面传感器不易探测,卫星观测常常无法准确捕捉小冰原的运动。A. flexible 灵活的;B. favorable 赞许的;C. accessible 易接近的、可理解的;D. changeable 可改变的。根据“often cannot”及“no easily”可知,此处表示无法探测地面传感器。故选 C 项。【48 题详解】考查副词词义辨析。句意:关于融化的冰如何在哈德逊湾典型漂移的结果记录是独特的:地面传感器不易探测,卫星观测常常无法准确捕捉小冰原的运动。A. internally 内部地;B. accurately 精确地;C. securely 安全地;D. independently 独立地。根据“capture the motion of small ice sheets”及“no easily”可知,此处表示无法精确捕捉小冰原的运动。故选 B 项。【49 题详解】考查名词词义辨析。句意:项圈数据表明,NSIDC 模型低估了哈德逊湾海冰移动的速度——以及漂移的总体范围。A. extent 范围;B. damage 毁坏;C. trend 趋势;D. limit 限制。根据下文“Over the course of several months the model could drift away from an ice sheet's location by a few hundred kilometers”可知,此处指总体的漂移范围。故选 A 项。【50 题详解】考查动词词义辨析。句意:这意味着北极熊在逆冰移动的时候可能比科学家们想象的更加努力。A. agreed 同意;B. promised 保证;C. proved 证明;D. assumed 设想,假设。根据后文的“underestimating”可知,此处表示科学家的设想。故选 D 项。【51 题详解】考查形容词词义辨析。句意:这项研究及时地揭示了高速移动 冰是如何移动的。A. immediate立刻的;B. superior 更好的,上级的;C. entire 整体的;D. timely 及时的。从文章后面对于近年冰盖变化的描述来看,此处是表达科学家对于冰盖漂移发现的及时性。故选 D 项。【52 题详解】考查形容词词义辨析。句意:由于冰川融化在未来几年会增加,这样的冰块在更北边的地方可能会变得更常见。A. evident 清晰可见的;B. unique 独一无二的;C. common 普通的,常见的;D. realistic 现实的。根据“As melting increases in coming years”推测,这样的冰块在北方更为常见。故选 C 项。【53 题详解】考查名词词义辨析。句意:科学家们已经知道 NSIDC 的数据可能会低估漂移速度,但“任何时候我们都能发现数据缺口,这是一件好事。”A. gap 缺口;B. scan 扫描;C. boom(贸易和经济活动的)激增;D. fit(癫痫等的)突发,发作。根据“NSIDC data could underestimate drift speeds”和“it is a good thing.”可知,这里指发现数据缺口。故选 A 项。【54 题详解】考查过去分词词义辨析。句意:此外,未参与这项研究的 NSIDC 资深研究科学家 Walt Meier说:“这些数据可以改善对溢油或其他污染物如何在满是浮冰的海洋中扩散的预测。”A. replaced 被替换的;B. littered 散放的;C. packed 被打包的;D. matched 被配对的。此处“littered with drifting ice”修饰“ocean”,为过去分词作后置定语,意思为:满是浮冰的。故选 B 项。【55 题详解】考查动词词义辨析。句意:这样的发现甚至也许会影响未来的 NSIDC 模型。A. reverse 逆转;B. resemble 类似,像;C. influence 影响;D. motivate 激励。上文有提到模型和实际的差距,因此这项研究只能影响到新的模型,做出调整和改进。故选 C 项。第二节 (共 10 小题;每小题 1.5 分,满分 15 分)的阅读下面短文,在空白处填入 1 个适当的单词或括号内单词的正确形式。Have you ever wondered ____56____ you would do to solve math problems if you didn’t have a calculator or computer or even pencil and paper? People in China have used an ancient counting tool ____57____ (perform) mathematical operations. The Chinese calculator’s name is “suanpan”, but it is known ____58____ “abacus” in English. Invented by Liu Hong, abacus is one of the symbols of Chinese people’s wisdom ____59____ (date) back to the 12th century.Abacus has had a far-reaching influence on science and technology, language, literature, art, architecture and many ____60____ fields of China and even some areas of the world. Meanwhile, abacus has affected people’s character, such as honesty and diligence. For centuries, this simple counting device (设备) ___61___ (pass) down through different dynasties with its original design and purpose ____62____ (actual) unchanged.The calculations can be made on it immediately, with the device storing the results in “visual storage” much like a computer display. When working with an amount of ____63____ (number), an abacus is practically faster, since it has a ____64____ (good) “keyboard” than the Western calculators. Anyway, the small abacus has made an outstanding contribution in the fields of human intellectual development, just as the computer does in today’s ____65____ (social).【答案】56. what 57. to perform 58. as 59. dating 60. other 61. has been passed 62. actually 63. numbers 64. better 65. society【解析】【分析】这是一篇说明文。文章主要介绍了中国的算盘。算盘是 12 世纪刘洪发明的,对中国乃至世界的很多方面都产生了深远的影响。【56 题详解】考查名词性从句。句意:你有没有想过,如果你没有计算器或电脑,甚至没有铅笔和纸,你会做什么来解决数学问题?    1     you would do to solve math problems 为宾语从句,从句中 do 后缺少宾语,表示“什么 ”,故填 what。【57 题详解】考查非谓语动词。句意:中国人使用古老的计数工具进行数学运算。短语 use sth. to do sth.“使用……做……”,故填 to perform。【58 题详解】考查介词。句意:中国计算器的名字叫“算盘”,但在英语中它被称为“abacus”。短语 be known as“被称为;被认为是”,故填 as。【59 题详解】考查非谓语动词。句意:算盘能追溯到 12 世纪,是刘洪发明的,算盘是中国人智慧的象征之一。分析句子可知,空格前句子完整,date 用非谓语动词形式,且与逻辑主语 abacus 构成主动关系,应用现在分词,故填 dating。【60 题详解】考查形容词。句意:算盘对中国乃至世界一些地区的科技、语言、文学、艺术、建筑和许多其他的领域产生了深远的影响。此空在名词 fields 前,需要形容词,根据句意,空格前列举了很多领域,空格处应该指其他的领域,other 表示“别的,其他”,泛指“其他的(人或物)”。故填 other。【61 题详解】考查动词时态。句意:几个世纪以来,这种简单的计数装置在不同的朝代流传下来,它最初的设计和用途实际上没有改变。此空应是谓语动词,根据上文 For centuries,可知应用现在完成时,且主语 this simple counting device 与谓语动词 pass 构成被动关系,用被动语态,故填 has been passed。【62 题详解】考查副词。句意同上。此空修饰形容词 unchanged,需要副词修饰,故填 actually。【63 题详解】考查名词。句意:当处理大量的数字时,算盘实际上更快,因为它有比西方计算器更好的“键盘”。an amount of“许多;大量”,后接可数名词时,应该用复数,number 为可数名词,故填numbers。【64 题详解】考查形容词比较级。句意同上。根据下文 than the Western calculators 可知存在二者之间的比较关系,应用形容词比较级 better,故填 better。【65 题详解】考查名词。句意:无论如何,小算盘在人类智力发展领域做出了杰出的贡献,就像当今社会的计算机一样。空格前是 today's 名词所有格,“当今的”,后接名词作介词 in 的宾语,故填society。第四部分 写作(共两节,满分 40 分)第一节(满分 15 分)66. 假如你是李华。你们学校正在进行科技节的活动,你所在的学生会组织了一场介绍屠呦呦以及她的成就的讲座。请根据以下内容,用英文写一则通知,邀请感兴趣的学生来参加讲座。1. 通知的目的;2. 讲座的主题以及举办时间及地点;3. 简要介绍屠呦呦及她的成就;(1)1930 年出身于浙江省宁波市;1951 年考入北京大学医学部药学系;(2)1955 年毕业于北京大学医学部药学系;(3)2015 年 10 月,因发现青蒿素这一治疗疟疾的新药物而获诺贝尔医学奖。屠呦呦是第一位获得诺贝尔科学奖项的中国科学家。4. 邀请感兴趣的同学来参加讲座参考词汇:北京大学医学部药学系 Peking University Health Science Center青蒿素:artemisinin; 疟疾:malaria; 诺贝尔医学奖;Nobel Prize in Medicine注意:1.词数 100 左右,开头和结尾已为你写好;2.可以适当增加细节,以使行文连贯;3.文中不得透露个人姓名和学校名称。NoticeDear students ,Attention, please.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________That’s all.Thank you .Student Union【答案】In order to broaden students’ horizon, the Student Union will hold a lecture in the science festival, introducing the great scientist Tu Youyou as well as her achievements. The lecture will be given in the new-built gymnasium from 9:00am to 11:00 am on Monday, September 24.Born in Ningbo, Zhejiang Province in 1951, Tu Youyou was admitted into Peking University Health Science Center, and after four years' hard working, she graduated in 1955. After that, she has been devoted herself to medicine. Together with her colleagues, Tu found artemisinin, an effective cure for malaria, which was a deadly disease at that time. Due to making such a great contribution to the world, she was awarded with the 2015 Nobel Prize in Medicine, becoming the first Chinese scientist who got the prize.Anyone who is interested in knowing more about the great scientist is welcome to attend the lecture.【解析】【分析】本篇书面表达属于应用文,用英文写一则通知,邀请感兴趣的学生介绍屠呦呦以及她的成就的讲座.【详解】第一步:审题体裁:应用文时态:根据提示,时态应为一般现在时和一般将来时。结构:总分法 总分法指把主题句作为总说,把支持句作为分说,并以这种方式安排所写内容。要求:1. 通知的目的;2. 讲座的主题以及举办时间及地点;3. 简要介绍屠呦呦及她的成就;(1)1930 年出身于浙江省宁波市;1951 年考入北京大学医学部药学系;(2)1955 年毕业于北京大学医学部药学系;(3)2015 年 10 月,因发现青蒿素这一治疗疟疾的新药物而获诺贝尔医学奖。屠呦呦是第一位获得诺贝尔科学奖项的中国科学家。4. 邀请感兴趣的同学来参加讲座第二步:列提纲 (重点词组)In order to; hold; the new-built gymnasium ;be admitted into ;Peking University Health Science Center; devote oneself to; cure; artemisinin; malaria; making a contribution to ; be awarded with Nobel Prize in Medicine; be welcome to第三步:连词成句1. In order to broaden students’ horizon, the Student Union will hold a lecture in the science festival, introducing the great scientist Tu Youyou as well as her achievements.2. The lecture will be given in the new-built gymnasium from 9:00am to 11:00 am on Monday, September 24.3. Born in Ningbo, Zhejiang Province in 1951, Tu Youyou was admitted into Peking University Health Science Center, and after four years' hard working, she graduated in 1955. 4. She has been devoted herself to medicine. Together with her colleagues, Tu found artemisinin, an effective cure for malaria, which was a deadly disease at that time. 5. Due to making such a great contribution to the world, she was awarded with the 2015 Nobel Prize in Medicine, becoming the first Chinese scientist who got the prize.6. Anyone who is interested in knowing more about the great scientist is welcome to attend the lecture.根据提示及关键词(组)进行遣词造句,注意主谓一致和时态问题。第四步:连句成篇(衔接词)1.表文章结构顺序:First of all, Firstly/First, Secondly/Second… And then, Finally, In the end, At last2.表并列补充关系:What is more, Besides, Moreover, Furthermore, In addition As well as, not only…but (also), including,3.表转折对比关系:However, On the contrary, but, Although+clause(从句), In spite of+n/doing,On the one hand…,On the other hand… Some…,while others…,as for, so…that… 4.表因果关系:Because, As, So, Thus, Therefore, As a result 连句成文,注意使用恰当的连词进行句子之间的衔接与过渡,书写一定要规范清晰,第五步:润色修改【点睛】范文内容完整,语言规范,语篇连贯,词数适当。作者在范文中使用了一些高级表达方式,如:In order to broaden students’ horizon, the Student Union will hold a lecture in the science festival, introducing the great scientist Tu Youyou as well as her achievements.使用了现在分词作状语;Together with her colleagues, Tu found artemisinin, an effective cure for malaria, which was a deadly disease at that time.使用了定语从句。另外,文章还有一些比较好的表达和词组,比如 broaden students’ horizon(开阔学生的眼界),be admitted into(被…..录取),devote oneself to(致力于…),due to(因为,由于)等。文章思路清晰、层次分明,上下句转换自然,值得考生模仿。第二节(满分 25 分)67. 阅读下面材料,根据其内容和所给段落开头语续写两段,使之构成一篇完整的短文。The following stories are not mine, but my father's. I was too small to really do anything at the time. But I stood to witness them. I grew up thinking all of the world was like my father. I think that all my life has been full of both kindness and cruelty. But the kindness affected me deeper than anything else. My father says that this may go on the internet, but asks that it should not be published in paper form as these are very personal to him.The first act of kindness that I can remember was when I was very little, I was six years old, my family and I had been out camping. Mom, Dad and sisters were ready to go home. As we put everything in the truck to go home, Dad told us to move the fire extinguisher from the back of the truck to under the driver's seat and told us a story of how a friend had been trapped in a burning car, and how since then it was always important for him to have an extinguisher ready.Mom always rolled her eyes— it was the one hundred-thousandth time he had told the story.On our way home from the lake where we camped, we took a short cut, which was not a short cut at all. It was getting late and about to rain. Mom started to get nervous. I didn't realize everyone had gone quiet. I was enjoying looking at the clouds as we turned a long corner.My dad turned into the left lane, stopped the truck and ran out. Mom told him to come back. It was then that I looked out of the windshield and saw a little red car on the side of the road. Smoke was coming out of the hood. Before my father reached the driver s side door, it burst into flames.注意:1. 续写词数应为 150 左右;2. 请按如下格式在答题卡的相应位置作答。Dad came back to the van and took out his knife. ________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________Dad left Mom and my older sister on the road, and took the man to their home an hour 's away.________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________【答案】Paragraph 1:Dad came back to the van and took out his knife. Approaching the burning car bravely, my father struggled to cut the driver’s seat belt and pulled him back to the van. Then Dad took out the fire extinguisher under his seat and headed for the car once more. Luckily, the fire had been brought under control before things got worse. What a narrow escape! The young driver would have been killed without my father’s kindness and bravery. Luckily, the man was only slightly injured and came to himself after a while. Warm-hearted, my father even volunteered to drive him to their home.Paragraph 2:Dad left Mom and my older sister on the road, and took the man to their home an hour's away. His parents could not help expressing their appreciation for my father’s timely help, without which their son would never have survived the terrible accident. Since then, we have never taken my father’s story lightly and his kindness has been planted deeply in my mind. The experience taught us not only the importance of preparing for the urgent situation, but also the significance of being kind.【解析】【分析】本文以人物为线索展开,讲述了作者的父亲小时候父母总是会在车里准备一个灭火器,直到某一天,作者看到路边有一辆红色的小车,引擎盖上正冒着烟。还没等作者父亲的父亲走到驾驶室门前,车就燃起了熊熊大火。最后幸亏车上的灭火器,在事情变得更糟之前,控制了火势,这次经历不仅让作者的父亲懂得了临危不乱的重要性,更让他们懂得了善良的意义。【详解】1.段落续写:①由第一段首句内容“爸爸回到面包车旁,拿出刀。”可知,第一段可描写他们是如何灭火,救了车里的司机的。②由第二段首句内容“爸爸把妈妈和姐姐留在了路上,然后把那个男人带到一个小时车程外的家。”可知,第二段可描写年轻人的父母是如何感谢他们,以及这件事带给他们的感悟。2.续写线索:拿刀——割断司机安全带——拿出灭火器灭火——司机受轻伤——被救司机父母感谢——作者他们感悟3.词汇激活行为类尽力做某事:struggle to do/ try to do送某人回家:drive sb. to home/ take sb. to home/ send sb. back home扎根于:plant deeply in one's mind/ take root in one’s mind情绪类感谢:expressing their appreciation /show one’s gratitude/be grateful紧急:urgent / emergency【点睛】[高分句型 1] Approaching the burning car bravely, my father struggled to cut the driver’s seat belt and pulled him back to the van. (运用了现在分词作状语)[高分句型 2] His parents could not help expressing their appreciation for my father’s timely help, without which their son would never have survived the terrible accident. (运用了“介词+关系代词”结构非限制性定语从句) 查看更多

版权声明:以上文章中所选用的图片及文字来源于网络以及用户投稿,由于未联系到知识产权人或未发现有关知识产权的登记,如有知识产权人并不愿意我们使用,如果有侵权请立即联系:
Copyright© 2006-2021 莲山课件 m.5ykj.com , All Rights Reserved 闽ICP备12022453号-30

本资料的下载收益归上传老师所有

立即下载
TOP

验证码登录

手机密码登录

我已阅读 莲山课件用户协议隐私政策