月考试题

手机版  > 考试试题 > 中学历史 > 高一下册 > 月考试题

山东烟台市2019届高三英语上学期期末试卷(带解析)

2019-03-02 作者:wykjedu888

2018—2019学年度第一学期期末学业水平诊断
高三英语试题
说明:
本试卷由四个部分组成,共12页,满分150分,考试用时120分钟。请把答案全部涂写在答题卡上,考试结束后,只交答题卡。
第一部分 听力(共两节,满分30分)
做题时,先将答案标在试卷上。录音内容结束后,你将有两分钟的时间将试卷上的答案转涂到答题卡上。
第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分)
听下面5段对话。每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。
1.What will the man probably do next?
A.Watch TV.            B.Go out for dinner.        C.Do his homework.
2.How did the woman lose weight?
A.By eating special Meals.
B.By going on a diet.
C.By doing exercise occasionally.
3.Which foreign language does Mr.Smith do well in?
A.French.                B.Japanese.            C.Spanish.
4.What does the woman complain about?
A.The desk.            B.The messy room.        C.The heavy box.
5.What color is the woman’s dress?
A.Red.                B.Blue.                C.Black.
第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分)
听下面5段对话或独白。每段对话或独白后有几个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项,并标在试卷的相应位置。听每段对话或独白前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。
听第6段材料,回答第6至7题。 Sdzxlm
6.Why do American people love to buy second-hand goods?
A.To collect money.            B.To make money.        C.To save money.
7.What is usually sold in a yard sale?
A.Books,records and coffee.    B.Treasures and furniture.    C.Used goods.
听第7段材料,回答第8至9题。
8.What played the most important part in winning the match for the man’s team?
A.Strength.            B.Teamwork.                C.The man’s performance.
9.What do the speakers think of Mr.Harrison?
A.Kind and strict.        B.Energetic and warm-hearted.C.Hard to get along with.
听第8段材料,回答第10至12题。
10.Why did the first McDonald’s restaurant have no seats?
A.To make people eat quickly.
B.To avoid washing dishes.
C.To attract more customers.
11.Which McDonald’s sells the most hamburgers in the world?
A.One in New York.    B.The first McDonald’s.    C.The Hong Kong’s.
12.What do we learn from the conversation?
A.Ray Kroc bought McDonald’s from Mac and Dick.
B.Mac and Dick sold the business to McDonalds’.
C.There are chain stores of McDonald’s only in New York.
听第9段材料,回答第13至16题
13.Where was the man half an hour ago?
A.At home.            B.In his office.                C.In the restaurant.
14.Who paid for the lunch?
A.The man’s friend.        B.The man.                C.The woman.
15.Where does the man think he put his wallet?
A.On the floor.            B.On the table.                C.On his seat.
16.What does the woman mean?
A.The man might not have taken his wallet with him.
B.The man’s friend took his wallet by mistake.
C.The man should call the police for help.
听第10段材料,回答第17至20题。
17.Which of the following isn’t included among the benefits of reading?
A.Helping reduce stress.     B.Keeping the mind active.     C.Facing death peacefully.
18.What kind of reading benefits our brain the most?
A.Books.                B.Newspapers.                C.Magazines.
19.How long did the researchers carry out the study?
A.50 years.            B.30 years.                C.12 years.
20.How many hours do people over 65 spend watching television per day?
A.2.3 hours.            B.3.5 hours.                C.4.4 hours.
第二部分 阅读理解(共两节,满分40分)
第一节(共15小题;每小题2分,满分30分)
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。
A
If you are the kind of tourist who likes to visit places with outstanding landscapes and multicultural cities,then Asia is the place to go.Take a cruise(巡游)to Asia and you will not be disappointed.
The Finest Asian Cruise Explorations
Tourists who want to visit several Asian countries understand that cruising there is the best alternative.You can decide to take a two-week cruise,starting from Sri Lanka to Thailand.There’s also a three-week cruise that starts off in China all the way to Japan.A most popular voyage is one that starts from Hong Kong to Singapore.
The Best Time to Travel
When touring Asia.it’s best to understand that different cruise lines have different travelling timelines.You can be caught in the rain during your tour(October to December in Malaysia and December to February in Indonesia).Most cruises take place from December to the end of March.
Booking Cruise-ship Tours
Given that you’ll probably be taking long flights to get to South Asia and the Far East,the budget will be large,especially if you are visiting as a family.In addition,many people tour this region,so it would be best if you book early when the prices are more appealing.
Activities
There are so many ports in Asia and this might bring a challenge if you want to get somewhere in time.Make sure you plan your day-trips in advance and follow the cruise line tours to avoid missing the boats.Apart from visiting the cities,you could also go to Borneo,Indonesia to see the orangutans(猩猩).You can also hop across several islands from Bali,appreciate the colorful floats as well as the cherry blossoms in Japan and visit the floating fish farms in Vietnam.
1. In the author’s opinion,which cruise is the most welcoming one?
A. From Hong Kong to Singapore.
B. From Sri Lanka to Thailand.
C. Flying to the Far East.
D. From China to Japan.
2. When is the best time available on tours in Indonesia?
A. January.    B. February.
C. December.    D. March.
3. Where can you appreciate the colorful floats?
A. Bali.    B. Vietnam.
C. Japan.    D. Indonesia.
【答案】1. A    2. D    3. C
【解析】
【分析】
这是一篇广告布告类阅读。文章作者为喜欢瑰丽风景和多元文化城市的游客介绍了亚洲的一些景点。
【1题详解】
细节理解题。答案定位在The Finest Asian Cruise Explorations部分A most popular voyage is one that starts from Hong Kong to Singapore.可知最受欢迎的乘船游览路线是从香港到新加坡,故选A。
【2题详解】
推理判断题。答案定位在The Best Time to Travel部分You can be caught in the rain during your tour(October to December in Malaysia and December to February in Indonesia).可知在印度尼西亚,十二月到二月会有雨,三月份不在这个区间范围内,所以在印尼旅游的最佳时间是三月,故选D。
【3题详解】
细节理解题。答案定位在Activities部分You can also hop across several islands from Bali,appreciate the colorful floats as well as the cherry blossoms in Japan and visit the floating fish farms in Vietnam.可知你在日本可以欣赏到五彩缤纷的花车,故选C。
【点睛】细节理解题的解题思路:
细节理解题就是我们常见的wh-题,它们大多是根据文章中的具体信息如事实、例证、原因、过程、论述等进行提问的。抓住文段中的事实和细节是做好该题型的关键,也是做好其它类型问题的基础。该题型几乎都可以在文章中直接找到与答案有关的信息,或是其变体。在一篇短文里大部分篇幅都属于这类围绕主体展开的细节,做这类题一般采用寻读法,即先读题,然后带着问题快速阅读短文,找出与问题和选项有关的词语或句子,再对相关部分进行分析对比,找出答案。例如小题1,根据The Finest Asian Cruise Explorations部分A most popular voyage is one that starts from Hong Kong to Singapore.可知最受欢迎的乘船游览路线是从香港到新加坡,故选A。

B
At schools across the United States,students often sit down to cafeteria lunches made from processed foods that are high in fat,sodium,and sugar.But kids at Public School(P.S.)216 in Brooklyn have a different dining experience.Principal Donna Neglia reports that her students love eating flesh fruits and vegetables.
P.S.216 participated in the Edible Schoolyard Project,a nonprofit program founded by Chef Alice Waters in 1995.The program that Waters created helps public schools across the country start on-site gardens and weave principles of healthy eating into the curriculum.Students grow and maintain crops,harvesting the fruits and vegetables for cafeteria meals.
Waters expressed her passion for the principles of the farm-to-table movement.She advised schools to connect with the farmers in their area and change their buying practices when planning meals for students.
Waters has long been inspiring people to care about where their food comes from.In 1993,she put forward the idea of a White House vegetable garden.It was not until 2009 that Michelle Obama started the garden in the backyard of the White House.She and members of the kitchen staff spent hours tending to the garden,often with help from local school children.
“That gave people a sense that she cared about children and cared about where our food comes from,”Waters said,praising the former First Lady’s concern for young people’s health.“We are just building this movement,and it is very exciting.”
“Through the Edible Schoolyard Project,students also learn about the benefits of healthy eating in the classroom.”Neglia said.“P.S.216 is teaching kids about careers in the food industry—such as farming and agriculture,nutrition,food safety,and the restaurant business.”
Similar classes are taking place around the country.So far,the Edible Schoolyard Project has reached more than 1 million students in more than 367 schools.“I'm thinking about the future of the planet,”Waters said.“I'm doing this for our generation.”
4. What’s the purpose of the Edible Schoolyard Project?
A. To reduce students’stress.
B. To let students eat healthy food.
C. To improve schools’environment.
D. To expect students to experience farming.
5. What can we learn from Paragraph 5?
A. The project made Waters famous,
B. Running a garden was too difficult for students.
C. Waters thought highly of what Michelle Obama did.
D. The former First Lady should care about young people.
6. From the text we can infer that___________.
A. P.S.216 belongs to the pioneers in the Edible Schoolyard Project
B. P.S.216 mainly teaches kids about careers in food industry
C. Waters’ project is not well received by me us schools
D. Waters had no difficulty in starting vegetable garden
7. What can be the best title for the text?
A. Students should eat healthily    B. A famous school—P.S.216
C. Processed foods should be advised    D. A chef helps create green schoolyards
【答案】4. B    5. C    6. A    7. D
【解析】
这是一篇说明文。这篇文章主要介绍了Edible Schoolyard计划的具体内容,让学生吃健康的食物,创建绿色校园。
【4题详解】
细节理解题。答案定位在第二段The program that Waters created helps public schools across the country start on-site gardens and weave principles of healthy eating into the curriculum.可知Edible Schoolyard工程的目的是让学生吃健康的食物,故选B。
【5题详解】
细节理解题。答案定位在第二段Waters said,praising the former First Lady’s concern for young people’s health.可知Waters对米歇尔•奥巴马所做的事情评价很高,故选C。
【6题详解】
推理判断题。根据第一段But kids at Public School(P.S.)216 in Brooklyn have a different dining experience.Principal Donna Neglia reports that her students love eating flesh fruits and vegetables.(但是在布鲁克林公立学校216的孩子们有不同的就餐体验。校长唐娜Neglia报告说,她的学生爱吃水果和蔬菜肉。)以及第二段P.S.216 participated in the Edible Schoolyard Project可知P.S.216属于Edible Schoolyard计划的开拓者,故选A。
【7题详解】
主旨大意题。这篇文章主要介绍了Edible Schoolyard计划的具体内容,让学生吃健康的食物,创建绿色校园,故选D。
C
All across the nation,in Americans’backyards and garages and living rooms,wild animals kept as pets live side by side with their human owners.It’s believed that more exotic animals live in American homes than are cared for in American zoos.The exotic-pet business has drawn criticism from animal welfare advocates and wildlife conservationists alike,who say it’s not only dangerous to bring wildlife into households but it’s cruel and criminal.Yet the issue is far from black or white.
The term exotic pet has no firm definition.It can refer to any wildlife kept in human households or simply to a pet that’s more unusual than the common dog or cat.Privately owning exotic animals is currently permitted in a handful of states with no restrictions in America.Adam Roberts of Born Free USA keeps a running database of deaths and injuries caused by exotic-pet ownership:In Connecticut a 55-year-old woman’s face was permanently disfigured by her friend’s lifelong pet monkey;in Ohio an 80-year-old man was attacked by a 200-pound kangaroo;in Nebraska a 34-year-old man was strangled(勒)to death by his pet snake.And that list does not include the number of people who become sick from coming into contact with zoonotic(动物传染的) diseases.
Some people see wild animals as pets as a way to connect with the natural world.Other exotic-pet owners say they are motivated by a desire to preserve threatened species.They believe climate change and human population growth could wipe out a species in record time,so having a backup population is a good idea.  
But some groups like Born Free USA and the World Wildlife Fund gay that captive breeding(圈养)of endangered species by private owners—whether for commercial,conservation,or educational reasons—serves only to continue a booming market for exotic animals.That,in turn,results in a greater risk to animals still living in their natural habitat.
8. Which word can replace the phrase“far from black or white”in Paragraph 1?
A. contradictory    B. ridiculous
C. controversial    D. universal
9. Why does the writer list some deaths and injuries in the text?
A. To give us a clear and firm definition of exotic pets.
B. To show keeping exotic animals can be very dangerous.
C. To prove humans can not be infected by animal diseases.
D. To tell us it’s illegal to have exotic-pet ownership in USA.
10. What’s the main idea of Paragraph 3?
A. The reasons for keeping exotic animals as pets.
B. Worries about the endangered wild animals.
C. The differences between people who keep exotic pets.
D. The disadvantages of privately owning exotic animals.
11. The last paragraph of the text is intended to_______.
A. introduce some animal protection groups
B. argue against keeping exotic animals in captivity
C. warn people of the danger of animals being caught
D. prove captive breeding can encourage exotic-pet business
【答案】8. C    9. B    10. A    11. B
【解析】
这是一篇议论文。文章主要讲了一些美国人在家里饲养野生动物,他们把野生动物带入家庭很危险,各界对此事件充满争议。
【8题详解】
词义猜测题。上句说The exotic-pet business has drawn criticism from animal welfare advocates and wildlife conservationists alike,who say it’s not only dangerous to bring wildlife into households but it’s cruel and criminal.说外来宠物业务引起了动物福利倡导者和野生动物物种保护者的批评,他们把野生动物带入家庭不仅很危险,而且是残酷和罪恶的。由此推知这个问题有争议,“far from black or white”意思是有争议的,A. contradictory矛盾的;B. ridiculous荒谬的;C. controversial有争议的;D. universal普遍的,故选C。
【9题详解】
推理判断题。答案定位在第二段Adam Roberts of Born Free USA keeps a running database of deaths and injuries caused by exotic-pet ownership(Adam Roberts记录着因养宠物而导致的死亡和受伤情况)以及结合下面惨痛的事例,可知作者在文中列举了一些伤亡事件是为了表明饲养野生动物是非常危险的,故选B。
【10题详解】
段落大意题。这一段的意思是一些人认为把野生动物当宠物是与自然世界联系的一种方式。其他外来宠物的主人说,他们的动机是希望保护濒危物种。他们认为气候变化和人口增长可能在很短的时间内消灭一个物种,所以有一个备份是一个好主意。由此推断出第三段主要讲了人们把野生动物当宠物饲养的原因,故选A。
【11题详解】
写作意图题。答案定位在最后一段That,in turn,results in a greater risk to animals still living in their natural habitat.(反过来,结果在一个更大的风险中,动物仍然生活在它们的自然栖息地。)由此推断出最后一段目的在于反对圈养野生动物,故选B。
D
The United States Postal Service(LISPS)is offering a way to people who are interested in seeing tomorrow’s mail today.The postal service will send consumers images(图像)of their letters,magazines and other mail before they arrive.The new service is called Informed Delivery.It is an attempt to remain competitive in an ever—changing world.
Postal service officials say the increased use of email,digital messaging services and social media has made it difficult to stay relevant.David Rupert is a media relations specialist who spoke about the competition the agency now faces.Whether you turn on a television or your computer,or people come to your door with different products and services,all of those are competing for consumers’time and energy,he said.
Interested users are first required to sign up for Informed Delivery.Once registered,the consumer receives a daily email with virtual(虚拟)images of letters or other things to be delivered.The US Postal Service says it can especially help those who have a mailbox at their local post office,so they know when to get their mail:
Another postal offering is a service that seeks to make advertising-related mail-often called junk mail—more fun.The service uses virtual and augmented reality(虚拟现实和增强现实)to let consumers interact with their junk mail.Many companies put special coding on their advertising,which can give users an interactive experience.Some companies even put virtual reality eyeglasses in the mail to make their ads come to life.Consumers have mixed reactions to virtual and augmented reality advertising.“You can find some good things within junk mail.It is a good idea.We’11 see how it works,”Postal service user Victor Teah said.But Jocelyn Coatney doesn’t think it would change her mind about junk mail.“For some,that might be fun.But for me,it would be useless,”she said.
12. What does the underlined word“they”in the first paragraph refer to?
A. The images of the mail.
B. Informed Delivery services.
C. Letters,magazines and other mail.
D. The traditional advertising—related mail.
13. Why does the US Postal Service create Informed Delivery?
A. To make people interested in mails.
B. To improve its competitiveness.
C. To be relevant to other services.
D. To make a great fortune.
14. Which of the following best summarizes Paragraph 2?
A. The fall of the US Postal Service.
B. The replacement of the mail service.
C. The potential market for the new service.
D. The challenge the US Postal Service faces.
15. Why does the author write what Victor and Jocelyn said at the end of the text?
A. To prove virtual and augmented reality is helpful.
B. To show us many users are using advertising—related mail.
C. To give examples of users’mixed reactions to junk mail.
D. To wish virtual and augmented reality advertising to work better.
【答案】12. C    13. B    14. D    15. C
【解析】
这是一篇说明文。文章主要讲了美国邮电业为对未来信件感兴趣的用户提供了一种浏览信件的方法。
【12题详解】
推理判断题。The postal service will send consumers images(图像)of their letters,magazines and other mail before they arrive.这句话的意思是在它们到达之前,邮政服务将向用户发送他们信件的图像,杂志和其他邮件。由此推断出“they”指的是信件、杂志和其他邮件,故选C。
【13题详解】
细节理解题。答案定位在第一段The new service is called Informed Delivery.It is an attempt to remain competitive in an ever—changing world.可知美国邮政业创建Informed Delivery是为了提高它的竞争力,故选B。
【14题详解】
段落大意题。第二段David Rupert is a media relations specialist who spoke about the competition the agency now faces.是这一段的主题句,结合本段内容,可知这一段主要讲了美国邮政业面临的挑战,故选D。
【15题详解】
细节理解题。答案定位在最后一段Consumers have mixed reactions to virtual and augmented reality advertising.可知作者通过举例说明用户对垃圾邮件的不同反应,故选C。
第二节(共5小题;每小题2分,满分10分)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Challenges are regular visitors in our life,and nobody is immune(不受影响)to them.___16___However,we can use these challenges to make positive changes in our life.For instance:
Develop your passion.___17___ When you are setting your goals,you always want to be passionate about those goals,because if you love what you do,you will be driven by the desire to achieve success.
___18___When you have doubts about yourself,you are doing damage to your progress.Therefore,you are supposed to see yourself as a winner,and trust yourself.Feeding your mind with positives will reinforce your beliefs and sweep any doubts out of your system.
Track your progress.It is important that you take note of every improvement you make.___19___ Every step forward will give you a boost,and accelerate your efforts to the achievement of your ultimate goal.
Learn how to control your emotions.It is important that you use your emotional intelligence when you encounter problems in your life.You are a product of your thoughts and feelings.Any negative emotions that show up can negate(否定)the positive forward movement you enjoyed earlier.So approach any challenge with a positive attitude. ___20___  Instead,strongly believe that you have all the tools you need in order to make positive changes in your life.It is in your hands to make the changes necessary and to take your life to new heights.
A.Practice makes perfect.
B.Consider confidence as a must for Success.
C.This will motivate you to work even harder.
D.They can make us lose hope and even give up.
E.Don’t feel negative when you meet with difficulties.
F.There is nothing to be gained from delaying decisions and thoughts.
G.Having an enthusiasm for something will inspire you to achieve your goals.
【答案】16. D    17. G    
18. B    19. C    
20. E
【解析】
这是一篇议论文。文章作者对于在生活中,如何利用挑战,作出积极的改变这一问题,给出了一些建议。
【16题详解】
上文Challenges are regular visitors in our life,and nobody is immune(不受影响)to them.说挑战是我们生活的常客,没有人不受它们影响。下文However,we can use these challenges to make positive changes in our life.说然而,在我们的生活中,我们能用这些挑战进行积极的改变。该空承上启下,D选项“他们可能会让我们失去希望,甚至放弃。”切题,故选D。
【17题详解】
上文Develop your passion.说开发你的激情。该空承接上文,G选项“对某事有热情会激励你实现自己的目标”切题,故选G。
【18题详解】
下文When you have doubts about yourself,you are doing damage to your progress.说当你怀疑自己时,你正在做损害你进步的事情。该空引出下文,B选项“认为信心是成功的必须条件”切题,故选B。
【19题详解】
上文It is important that you take note of every improvement you make.说记录你一点一滴的进步很重要。下文 Every step forward will give you a boost,and accelerate your efforts to the achievement of your ultimate goal.说向前地每一步会给你一个推动,促进你的努力,实现你的最终目标。该空承接上文,C选项“这将激励你更加努力地工作。”切题,故选C。
【20题详解】
上文So approach any challenge with a positive attitude.说所以接近有积极态度的任何挑战。  下文Instead,strongly believe that you have all the tools you need in order to make positive changes in your life.说相反,坚信你有所有你需要的工具,以在你的生活中做出积极的改变。该空承上启下,E选项“当你遇到困难时,不要感到消极。”切题,故选E。
第三部分 语言知识运用(共两节,满分45分)
第一节 (共20小题;每小题1.5分,满分30分)
阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
My friend and I were at a restaurant in Berkeley for an evening fast food.All of a sudden we decided to do a small act of ___21___ —to use the smile card to.___22___ someone’s day.
 
Being at a restaurant,we intended to pay for someone else anonymously(匿名)and see what ___23___.We got all excited with the ___24___ and set about doing that.
We looked around for which table we should pay for,and then ___25___ a table—it seemed like an immigrant family with a few children,___26___ their meals at that time.I could sense a family ___27___ in them and that they were having a nice time together.We called on our waitress to ___28___ the idea to her.
As soon as we told her we wanted to pay for another table and showed her the ___29___,she got super thrilled! We told her about it and made sure she knew we wanted to be anonymous,which made us further ___30___.After a while.she came back and told us the waitress for that table was ___31___ to tears when hearing about our idea.
Soon after,we left,feeling delighted and grateful to get all opportunity to ___32___ smiles.It is hard to explain how it felt in the moment,but it ___33___ felt special,not because I was“helping”someone.but because I felt ___34___ to people I didn’t even know—the waitresses and the family.It also,in some form,melted me to see how people ___35___ to generosity,which has become so ___36___ in today’s commercial lifestyle.I felt something inside me ___37___.
I don’t know what happened next,how the family felt and ___38___ or how the waitresses ___39___ the situation,but I am sure it brought a few ___40___ to a few people including myself.
21. A. adventure    B. kindness    C. entertainment    D. difficulty
22. A. spend    B. manage    C. spare    D. make
23. A. occurred    B. changed    C. mattered    D. disappeared
24. A. order    B. idea    C. request    D. news
25. A. turned down    B. put forward    C. settled on    D. took up
26. A. preparing    B. expecting    C. cooking    D. enjoying
27. A. bond    B. argument    C. conflict    D. pressure
28. A. prove    B. explain    C. announce    D. report
29. A. card    B. gift    C. phone    D. menu
30. A. desperate    B. enthusiastic    C. sympathetic    D. embarrassed
31. A. confused    B. scared    C. depressed    D. moved
32. A. wear    B. copy    C. spread    D. force
33. A. slightly    B. hardly    C. frequently    D. obviously
34. A. connected    B. separated    C. addicted    D. accustomed
35. A. refer    B. lead    C. respond    D. stick
36. A. curious    B. regular    C. awful    D. rare
37. A. changed    B. happened    C. realized    D. gained
38. A. refused    B. reacted    C. complained    D. criticized
39. A. experienced    B. avoided    C. analyzed    D. compared
40. A. suggestions    B. promises    C. smiles    D. worries
【答案】21. B    22. D    23. A    24. B    25. C    26. D    27. A    28. B    29. A    30. B    31. D    32. C    33. D    34. A    35. C    36. D    37. A    38. B    39. A    40. C
【解析】
【分析】
这是一篇记叙文。文章主要讲了作者和朋友在餐厅里,匿名帮一家人付款。给别人带来快乐的同时,作者自己也很快乐。
【21题详解】
考查名词辨析。根据下文to use the smile card to.___2___ someone’s day.可知这是一个善举。A. adventure冒险;B. kindness善举;C. entertainment娱乐;D. difficulty困难,故选B。
【22题详解】
考查固定用法。根据Being at a restaurant,we intended to pay for someone else anonymously(匿名)and see what ___3___.可知这里意思是用微笑卡片让别人开心。make someone’s day做了让某人开心快乐的事,该用法是固定用法,故选 D。
【23题详解】
考查动词辨析。句意:我们打算匿名帮别人付款,看会发生什么。A. occurred发生; B. changed改变;C. mattered要紧;D. disappeared消失,故选A。
【24题详解】
考查名词辨析。根据she came back and told us the waitress for that table was ___11___ to tears when hearing about our idea.可知这里意思是我们都为这个想法而兴奋,并着手这样做。A. order命令;B. idea想法;C. request要求;D. news新闻,故选B。
【25题详解】
考查动词短语辨析。根据We looked around for which table we should pay for,可知然后我们选定了一桌。A. turned down拒绝;B. put forward提出;C. settled on选定;D. took up拿起,故选C。
【26题详解】
考查动词辨析。句意:看起来像是一个有几个孩子的移民家庭,那时正在享用他们的饭菜。A. preparing准备;B. expecting期待;C. cooking烹饪;D. enjoying享用,故选D。
【27题详解】
考查名词辨析。根据and that they were having a nice time together可知这里意思是我能感觉到他们之间的家庭纽带。A. bond纽带;B. argument争论;C. conflict冲突;D. pressure压力,故选A。
【28题详解】
考查动词辨析。句意:我们叫来服务员向她解释这个想法。A. prove证明;B. explain解释;    C. announce宣布;D. report报告,故选B。
【29题详解】
考查名词辨析。根据to use the smile card to.___2___ someone’s day.可知我们拿给她卡。A. card卡;B. gift礼物;C. phone电话;D. menu菜单,故选A。
【30题详解】
考查形容词辨析。句意:我们告诉她,让她知道我们想要匿名的,这让我们更充满热情。 A. desperate绝望的;B. enthusiastic热情的;C. sympathetic同情的;D. embarrassed尴尬的,故选B。
【31题详解】
考查形容词辨析。根据tears 可知那桌的服务员被我们的想法所感动。A. confused困惑的;    B. scared害怕的;C. depressed沮丧的;D. moved感动的,故选D。
【32题详解】
考查动词辨析。句意:不久之后,我们离开,感到高兴,并且感激得到所有传播微笑的机会。A. wear穿着;B. copy复制;C. spread传播;D. force强迫,故选C。
【33题详解】
考查副词辨析。根据not because I was“helping”someone.but because I felt ___14___ to people I didn’t even know—the waitresses and the family.可知这里意思是它显然感觉很特别。A. slightly轻微地;B. hardly几乎不;C. frequently频繁地;D. obviously明显地,故选D。
【34题详解】
考查形容词辨析。句意:因为我觉得与我甚至不知道的人有联系——女服务员和这家人。A. connected有联系的;B. separated分开的;C. addicted入迷的;D. accustomed习惯的,故选A。
【35题详解】
考查动词辨析。句意:以某种形式,它也融化了我去看人们如何应对慷慨,这在今天的商业生活方式中,变得很稀有。 A. refer提到;B. lead引导;C. respond作出反应;D. stick伸出,故选C。
【36题详解】
考查形容词辨析。句意:以某种形式,它也融化了我去看人们如何应对慷慨,这在今天的商业生活方式中,很稀有。A. curious好奇的;B. regular定期的;C. awful可怕的;D. rare稀有的,故选D。
【37题详解】
考查动词辨析。句意:我发现我内心的一些东西改变了。A. changed改变; B. happened发生;C. realized意识到;D. gained获得,故选A。
【38题详解】
考查动词辨析。句意:我不知道接下来发生了什么事,这家人的感受和反应或是服务员经历怎样的情况,但我相信它给一些人,包括我自己带来了一些笑容。A. refused拒绝; B. reacted反应;C. complained抱怨;D. criticized批评,故选B。
【39题详解】
考查动词辨析。句意:我不知道接下来发生了什么事,这家人的感受和反应或是服务员经历怎样的情况,但我相信它给一些人,包括我自己带来了一些笑容。A. experienced经历;B. avoided避免;C. analyzed分析;D. compared比较,故选A。
【40题详解】
考查名词辨析。句意:我不知道接下来发生了什么事,这家人的感受和反应或是服务员经历怎样的情况,但我相信它给一些人,包括我自己带来了一些笑容。A. suggestions建议;B. promises承诺;C. smiles笑容;D. worries担心,故选C。
【点睛】完形填空是高考英语中最难的一个题,正确解答完形填空题是考试成功至关重要的保障。完形填空所选的文章都是具有逻辑关系、意义相连的语篇,因此,在行文中不可避免地会出现词语的复现、前后同义或反义、相互照应等现象。所以,解题时应联系上下文寻找相关线索,如某一个词的原词、指代词、同义词、近义词、上义词、下义词和概括词等。完形填空的解题方法很多,而词汇复现法就是最常见的方法之一。词汇复现包括原词复现、同义词复现、同根词复现、概括词复现以及结构复现等。本题中的4小题中的idea;9小题中的card等都采用了同义词或原词复现的方法。但由于我们在做题时不可能总是重复地阅读文章,因此,在做完形填空时要培养一种捕捉并记忆相关信息的能力。
第二节(共10小题;每小题1.5分,满分15分)
阅读下面短文,在空白处填入1个适当的单词或括号内单词的正确形式。
China creates Harvest Festival for farmers
Recently China has set up a special day for farmers to celebrate the yearly harvest.It is the first festival ___41___  (create)by China specially for the country’s farmers.
“The country will celebrate the Chinese Farmers’Harvest Festival on the autumnal equinox(秋分)of China lunar calendar from this year,”said Han Changbin,minister of agriculture and rural affairs,at ___42___ press conference.Autumnal equinox usually ___43___(fall)between September 22 and 24, ___44___ the country’s agricultural harvest season.
The festival will give greater ___45___ (important)to rural work and push for ___46___ (fast) development of agriculture and rural areas.
A variety of celebrations will be organized   ___47___ (display)the agricultural harvest,rural technology achievements and farmers’creativeness.Farmers ___48___ (encourage)to  involve in activities related to their work and life,___49___ waste should be avoided in the  celebrations.
The rural economy is a key part of China’s efforts to develop a modernized economy.By ___50___  (develop)its vast rural areas,China expects to see a strong agricultural sector,a beautiful countryside and wealthy farmers.
【答案】41. created    
42. a    43. falls    
44. during    45. importance    
46. faster    47. to display    
48. are encouraged    
49. but/yet    
50. developing
【解析】
这是一篇说明文。文章介绍了中国将为农民们设立丰收节。
【41题详解】
考查非谓语动词。create 与the first festival之间是被动关系,用过去分词作定语,所以填created。
【42题详解】
考查冠词。文中泛指“一次新闻发布会”,press的首字母发音是辅音,所以填不定冠词a。
【43题详解】
考查时态。根据usually,可知表示经常或反复发生的事情,用一般现在时,主语Autumnal equinox是第三人称单数,谓语动词用单数,所以填falls。
【44题详解】
考查介词。句意:秋分通常在九月二十二和九月二十四之间到来,在全国农业收获季节期间。文中表示“在…期间”,所以填during。
【45题详解】
考查名词。句意:这个节日赋予农村工作更大的重要性,并且奋力争取农业和农村地区的更快发展。作动词give的宾语,用名词,所以填importance。
【46题详解】
考查比较级。句意:这个节日赋予农村工作更大的重要性,并且奋力争取农业和农村地区的更快发展。文中表示“更快发展”,暗含比较含义,用比较级,所以填faster。
【47题详解】
考查不定式。句意:为了展示农业丰收,各种各样的庆祝活动被组织。文中表示“为了…”,作目的状语,用不定式,所以填to display。
【48题详解】
考查时态和语态。句意:农民被鼓励参与与工作和生活相关的活动,但是在庆祝活动中,应该避免浪费。表示经常或反复发生的动作,用一般现在时,“农民”和“鼓励”之间是被动关系,用被动语态,主语Farmers是复数,所以填are encouraged。
【49题详解】
考查连词。句意:农民被鼓励参与与工作和生活相关的活动,但是在庆祝活动中,应该避免浪费。文中表示转折关系,所以填but/yet。
【50题详解】
考查常见用法。By是介词,后面接v+ing形式,所以填developing。
第四部分 写作(共两节,满分35分)
第一节 短文改错(共10小题;每小题1分,满分10分)
51.假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。
删除:把多余的词用斜线(\)划掉。
修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:
1.每处错误及其修改均仅限一词;
2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。
I like the Spring Festival,during that I usually enjoy myself greatly.All the family members will get together to have a big dinner.We also visit our relatives or friends.To my great joy,my grandparent always give me some lucky money.Last year,I spent the spring Festival happily as usual,but one thing made me surprising.My grandparents didn’t give me 1ucky money at the first! It seemed that they had forgotten about them.Seeing I was puzzled,my grandpa laughed.Several minutes late,my mobile phone received a message.It was my grandpa sent lucky money to me secret through WeChat!What modern and humorous my grandpa was!
【答案】第一处: that改成which
第二处: or改成and
第三处: surprising改成surprised
第五处:去掉the
第六处: them改成it
第七处: late改成later
第八处: grandpa后面加who或that
第九处: secret改成 secretly
第十处: what改成how
【解析】
【分析】
这是一篇记叙文。文章主要讲了每年春节,爷爷奶奶都给我压岁钱。但是去年,起初,我的爷爷奶奶没有给我压岁钱。正在我吃惊的时候,收到了爷爷发来的微信红包。
【详解】第一处:考查定语从句。这里含有一个定语从句,the Spring Festival是先行词,介词+关系代词引导的定语从句,指物,只能用which,所以that改成which。
第二处:考查连词。句意:我们也拜访我们的亲戚和朋友。文中表示并列关系,所以or改成and。
第三处:考查名词单复数。句意:令我十分高兴的是,我的爷爷奶奶总是给我一些压岁钱。文中表示“我的爷爷奶奶”是复数意义,用名词复数,所以grandparent改成grandparents。
第四处:考查形容词。句意:去年,我像往常一样愉快地过春节,但有一件事让我惊讶。v+ed修饰人,v+ing修饰物,这里修饰人,所以surprising改成surprised。
第五处:考查固定短语。句意:起初,我的爷爷奶奶没有给我压岁钱。at first起初,该短语是固定短语,所以去掉the。
第六处:考查代词。指代上文的some lucky money,是不可数名词,用it,所以them改成it。
第七处:考查常见用法。句意:几分钟以后,我的手机收到一条信息。表示“几分钟以后”,用later,所以late改成later。
第八处:考查强调句。把It was去掉,这个句子仍然成分完整,语义清晰,所以这是一个强调句。强调句的基本结构是:it is / was + 被强调部分 + that + 句子的其他成分,如果被强调的部分是人,也可以用who代替that,所以grandpa后面加who或that。
第九处:考查副词。修饰动词sent,用副词,所以secret改成 secretly。
第十处:考查感叹句。what和how都能引导感叹句,what后面接名词,而how之后接形容词, modern and humorous是形容词,所以what改成how。
【点睛】小题8考查强调句,能够准确判断出强调句是关键。判断是否是强调句的一个简便的方法就是:把It was,that结构去掉,如果句子结构完整就是强调句;如果句子结构不完整,那句子中就缺少了成分,可能是状语也可能是从句 。这道题目把It was去掉,这个句子仍然成分完整,语义清晰,所以这是一个强调句。强调句的基本结构是:it is / was + 被强调部分 + that + 句子的其他成分,如果被强调的部分是人,也可以用who代替that,所以grandpa后面加who或that。
第二节 书面表达(满分25分)
52.假定你是李华,你在某贴吧上看到美国孔子学院(Confucius Institute)的学生Henry发帖,希望通过网络视频互动学习中国诗词。请你给他写封邮件,内容包括:
1.表示愿意帮助他;
2.说明你想帮助他的原因。
注意:
1.词数100左右;
2.可以适当增加细节,以使行文连贯。
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
【答案】Dear Henry,
My name is Li Hua, a Chinese middle school student. I learned from your post that you'reeager to learn Chinese poetry through the Internet. I think I can give you a hand.
I have been enthusiastic about Chinese poetry since I was in the primary school and I have performed well in some poetry contests. Besides, 1 tutored some foreigners to learn Chinese ancient poetry last summer. l'm sure you'll have a good understanding of Chinese poetry with my help. In tum, this will provide me a good chance to practice my English by communicating with you. I hope we can improve ourselves together.
I'm looking forward to your reply.
Yours sincerely,
Li Hua
【解析】
【分析】
考查应用文中的电子邮件写作。
【详解】题目要求假定你是李华,你在某贴吧上看到美国孔子学院(Confucius Institute)的学生Henry发帖,希望通过网络视频互动学习中国诗词。请你给他写封邮件,内容包括:1.表示愿意帮助他;2.说明你想帮助他的原因。分析可知,应该以第一人称为主,一般现在时和一般将来时进行写作。要点已经给出,要求考生根据提纲自己发挥拓展,考生要先想好写哪几点,运用合适的语法规则和词汇把各要点都准确表述出。描述要尽量选择简洁的语言,难点在于选择词汇和句型,可以灵活运用高级词汇和固定短语准确表述。还要用适当的连接词把句子连接起来,这样文章显得更连贯。
【点睛】这篇书信类短文的关键在于要点的拓展,同时注意谋篇布局的顺序,运用合适的连接词连接全文,同时选择高级的词汇和语法项目让文章更有文采。I learned from your post that you'reeager to learn Chinese poetry through the Internet.宾语从句的运用;I hope we can improve ourselves together.宾语从句的运用。




 
版权声明:以上文章中所选用的图片及文字来源于网络以及用户投稿,由于未联系到知识产权人或未发现有关知识产权的登记,如有知识产权人并不愿意我们使用,如果有侵权请立即联系:[email protected],我们立即下架或删除。

标签: 高三英语上学期期末试卷

猜你喜欢
月考试题相关文章
月考试题热门文章
推荐阅读
更多月考试题推荐
版权声明:以上文章中所选用的图片及文字来源于网络以及用户投稿,由于未联系到知识产权人或未发现有关知识产权的登记,如有知识产权人并不愿意我们使用,如果有侵权请立即联系:[email protected],我们立即下架或删除。

Copyright© 2006-2019 手机版 m.5ykj.com , All Rights Reserved 闽ICP备12022453号-30